Pelitaiteen pääkaupunki Kouvolassa päätökseen

Capital of Game Art KIITTÄÄ

Vuosina 2022-2023 Kouvolassa näkynyt Capital of Game Art – Pelitaiteen Pääkaupunki -tapahtumakokonaisuus tulee päätökseensä vuoden 2023 päättyessä. 
 
Lue alta Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppaisen lopetussanat tapahtumakokonaisuudesta.

Kaksi vuotta Pelitaiteen pääkaupunkia

Keväällä 2022 juhlittiin Pelitaiteen pääkaupungin avajaisia Kouvola-talolla. Muutamia vuosia kiihtyvällä tahdilla valmisteltu tapahtumakokonaisuus julkistettiin kymmenien kutsuvieraiden ja median edustajien kanssa. Jo ennen juhlapuheita ja pönötystä läsnäolijoilla oli mahdollisuus tutustua monipuolisesti pelitaiteen ulottuvuuksiin. Aulassa oli mahdollista pelata muun muassa Taiken etäresidensseissä keväällä 2020 kehitettyjä poikkitaiteellisia pelejä, kuunnella pelimusiikkia ja ihmetellä pelimoottorilla toteutettua videotaidetta.

Juhlapuheessani julistin uhmakkaasti, että lähdemme yhdessä tutkimaan pelitaidetta, tuomaan sitä esille ja levittämään pelien taiteellisten merkitysten sanomaa Kouvolasta maailmalle. Nyt, pari vuotta myöhemmin läänintaiteilijakauteni päättyy ja samalla Kouvolan Pelitaiteen pääkaupunki hiljenee – mutta toivottavasti vain hetkeksi.

Näiden kahden vuoden aikana olemme todellakin onnistuneet nostamaan pelit omana taiteenlajinaan aivan uudelle tasolle. Syksyn 2022 suuri Pelipoikilo-näyttely oli erittäin suosittu, eikä suotta. Tuskin koskaan on esitelty yhtä laajasti merkityksellisiä ja tärkeitä pelejä samassa taidemuseossa. Kohti todellisuutta katsovat pelit paljastivat kävijöille uusia puolia ihmisyydestä, todellisuudesta ja ennen kaikkea peleistä ilmaisuvoimaisena taiteen lajina. Pelipoikilon jälkeen kukaan ei ollut enää entisellään.

Pelipoikilon ohella syksyn 2022 valtavaan ponnistukseen sisältyi myös kenties maailman ensimmäinen pelattavan valotaiteen tapahtuma, Lux Like Kouvola. Se innosti niin pelintekijöitä, kuin valotaiteilijoita ajattelemaan omia taiteenlajejaan uusista kulmista, mahdollisesti yhteistyökuvioiden kautta. Edelläkävijällä on aina umpihanki kuljettavanaan, mutta toivottavasti lanaamamme polku tekee perässätulijoiden matkanteon helpommaksi.

Kolmas suuri pelitaiteen ja peli-ilon tapahtuma on ollut Pelien vapaakaupunki, joka toi kaikenlaista pelattavaa ja peleistä inspiroitunutta taidetta keskelle kaupunkia. 2022 ja 2023 järjestetyssä tapahtumassa esiteltiin yhteensä kuutisenkymmentä teosta, tekoa ja toimintaa, joita kävi ihastelemassa varovaisenkin arvion mukaan noin 5000 kävijää. 2023 vuoden tapahtumassa jututetut taiteilijat ja vierailijat olivat innoissaan tapahtumasta ja vaikutti siltä, että jo toisena vuotenaan tapahtuma oli löytänyt tiensä kaupunkilaisten marraskuuhun. Hauskana, koko vuoden läpi jatkuneena elementtinä pyöritimme synergiakeskus Kohoan näyteikkunassa pelitaiteen Ruutugalleriaa, jossa esiteltiin erilaisia pelintekijöiden ja mediataiteilijoiden teoksia.

Näiden kolmen (tai neljän, vapaakaupunki järjestettiin kahdesti) suuren ja näkyvän tapahtuman lisäksi Pelitaiteen pääkaupungissa on tapahtunut valtavasti kaikenlaista pienempää ja kenties vain ammattilaispiireille ja harrastajille näkyvää toimintaa. Poikilo-museo järjesti pelitaiteen avoimen luentosarjan, jossa kahdeksan pelien ammattilaista esitteli omia näkemyksiään peleistä, kulttuurista, bisneksestä ja taiteesta. Luentojen tallenteet löytyvät Youtubesta. Samoin museo järjesti pelitaiteen työpajoja ammattitaiteilijoille.

Kehitimme lisäksi toimintamalleja koulujen pelintekokerhoiksi ja nuorten pelintekoleiriksi. Kokeilimme myös levittää pelien tekemistä harrastuksena päiväkoteihin ja ikäihmisille.  Lisäksi kävimme pelaamassa lautapelejä yhdessä ikäihmisten kanssa Seniorien suhinoissa ja toimme jättimäisen Trickle Down -lautapelimme taiteiden yöhön. Yhteensä näissä tapahtumissa pelejämme kävi pelaamassa satoja kaupunkilaisia.

Kaikessa tässä toiminnassa on paljon potentiaalia, joka voi lisätä yksilöiden hyvinvointia ja vaikuttaa sitä kautta jopa positiivisesti yhteiskunnan kulurakenteeseen pienentyvien hoitokulujen muodossa. Kulttuurihyvinvoinnin taloudelliset vaikutukset ovat todellisia ja mitattavia, eikä pelitaiteen harrastaminen ja tekeminen ole muuta taide- ja kulttuuritoimintaa kummallisempaa puuhastelua. Itse asiassa pelit ovat nykyään niin suosittuja, että niiden hyvinvointivaikutusten huomiotta ja hyödyntämättä jättäminen on vähintäänkin vanhanaikaista.

Pelitaiteen pääkaupunki on ollut itselleni yli 20 vuotisen peliurani kohokohtia. Olemme luoneet jotain uutta sekä tuoneet iloa ja ajattelemisen aihetta tuhansille Kouvolalaisille. Olemme näyttäneet, että nykyään pelit ovat paljon muutakin kuin päätöntä räiskintää tai merkityksetöntä rahastusta. Pelit voivat muuttaa maailmaa ja pelaamisella sekä pelien tekemisellä voi olla hyvinvointia parantavia vaikutuksia kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokissa. Tässä aihepiirissä pyörii Pelitaiteen pääkaupungin viimeisinä tekosina julkaisemamme ”Enemmän kuin vain pelejä” -artikkelikokoelma, jonka 17 kirjoittajaa ovat avanneet lukijoille sielunsa ja maailmansa. Kokoelma on väkevä todistus siitä, että pelejä ei kannata enää vähätellä ”vain peleinä”. Kummeli-ryhmän sketsiä lainatakseni, ”joka aikaansa seuraa on sitä jäljessä”. Pelit kannattaa ottaa vakavasti mutta ei välttämättä tosissaan. Mitä pidempään pelien merkitystä vähätellään ja sivuutetaan, sitä enemmän jäädään jälkeen maailman suurimmasta viihteestä ja yhdestä tulevaisuuden suurimmista potentiaaleista.

Mitä tästä kaikesta sitten jää käteen? Muistoja, kokemuksia ja mielenterveyttä, mutta myös hyödynnettäviä toimintamalleja, valmiita tapahtumakonsepteja ja tietenkin pelejä. Jo aiemmin mainittu Trickle Down jää olemaan ja sitä tullaan pelauttamaan myös tulevaisuudessa. Vanhoja suomalaisia kaupunkilautapelejä mukaileva Kouvolan kierros -lautapeli jää Poikilo-museoiden ja Kymen Seudun Osuuskaupan käyttöön. Robin Baumgartenin pelillinen valoteos Quantum Jungle on asennettu pysyvästi Kohoaan. Lisäksi luvassa on vielä lisää pelattavia julkisia taideteoksia – jälleen jotain sellaista, mitä maailmallakaan ei olla vielä kyllästymiseen asti nähty.

Kiitos Kouvolalle siitä, että pystyimme tekemään siitä hetkeksi Pelitaiteen pääkaupungin. Kipinöimme ja sytyttelimme roihuja. Nyt joudumme vetäytymään, mutta toivottavasti pelitaiteen innostava liekki jäi kytemään kaupunkilaisten mieliin. Ehkä vielä jonain päivänä uudet tuulet puhaltavat kytevän kekäleen uuteen liekkiin. Ehkä silloin Kouvolasta tulee rohkean ja edistyksellisen pelitaiteen masuuni, joka säkenöi kulttuurivaikutuksiaan laajalle, sekä kartalla että poliittisissa, taloudellisissa ja kulttuurillisissa suunnitelmissa.

Työryhmän puolesta
Jaakko Kemppainen

Ydinryhmään kuuluvat lisäksi:
Annika Salmi
Satu Ahopelto
Tatu Heinämäki
Petteri Ikonen