Capital of Game Art

Mistä tapahtumassa on kyse?

Kouvolaan muodostuu pelitaiteen pääkaupunki ja kansainvälinen tapahtumakokonaisuus vuosina 2022 ja 2023. Pelitaidetta esitellään näyttävästi tapahtumien, näyttelyiden, oppilaitosyhteistyön, yleisöluentojen ja kilpailujen kautta. Pelitaiteen pääkaupunki tuo esille pelien monipuolisuutta sekä pelitaidetta osana nykykulttuuria ja itseilmaisua. Pelitaidetta esitellään laajana yhteiskunnallisena ilmiönä ja nykyisyyden tulkkina.

Pelitaiteen pääkaupunki nostaa esille pelejä omana taiteen muotonaan. Tarjolla tulee olemaan monenlaista pelattavaa, kepeästä viihteestä raastavaan draamaan. Teknologiset raja-aidat eivät tule pidättelemään pelejä, jotka levittäytyvät kännyköiden ja tietokoneiden ruuduilta kaupunkiympäristöön ja kehollisiin kokemuksiin. Pelitaiteen pääkaupungissa uskalletaan myös kokeilla uutta, epäonnistua ja yrittää uudelleen.

Ainutlaatuinen festivaali

Pelitaiteen pääkaupunki -festivaalin aikana esitellään ja tutkitaan pelillisyyttä sekä hyötypelien, viihdepelien, uuden virtuaaliteknologian että koulutuksen näkökulmasta ja laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä. Moninpelien yhteisöllinen merkitys, peleihin ja pelihahmoihin liittyvät psykologiset ilmiöt kuten empatia, tunnetaidot, yhteisöllisyyden kokemus ja esimerkiksi sisäinen motivaatio ovat käsittelyssä.  

Kouvolasta tehdään pelitaiteen keskus.

Tavoitteet ja vaikutus

Kouvola muodostuu sykkiväksi kehäksi, josta pelitaiteen kokonaisuutta johdetaan asemoiden Kouvolan kaupunki Capital of Game Art pelitaiteen maailmankartalle.

Yrityksille tapahtuma tuo mahdollisuuden eritasoisiin kumppanuuksiin platinasta pronssitasoon. Lisäksi tapahtumalle haetaan tapahtumakummeja alueen toimijoista. Tapahtuman suojelija nimetään tammikuussa 2022.

Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen uskoo tapahtumakokonaisuudesta tulevan upea tilaisuus Kouvolalle. ”Suomi on pitkään ollut peliteknologian ja -teollisuuden kärkimaita maailmassa. Digitaalisten pelien kanssa kasvanut sukupolvi on jo saavuttanut eduskuntaiän, ja heille pelit ovat luonteva väline itseilmaisuun ja taiteelliseen toimintaan. Nyt Kouvola ottaa haltuunsa pelit taidemuotona ja tekee pelitaiteesta itselleen kansainvälisesti erottuvan käyntikortin. Kouvolassa pelitaide on mahdollista saada nähtäväksi ja koettavaksi koko kaupungin laajuudella. Tulevaisuudessa Kouvola tunnetaan kiinnostavana ja rohkeana teknologiaa ja inhimillistä kokemusta yhdistävien alojen keskuksena.” Lue lisää Jaakon mietteitä kolumnista!

*Suomen Akatemia on myöntänyt Tampereen yliopiston Game Research Labin (COMS/TRIM), Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuksen ja Turun yliopiston Porin yksikön Digitaalisen kulttuurin tutkimusryhmille Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön (2018–2025).