PeliPoikilo -pelitaiteen näyttely

Syksyllä 2022 Kouvolan taidemuseo Poikilo täyttyy pelitaiteella. Luvassa on näyttely, joka onnistuu tarjoamaan jotain uutta kaikille kävijöille, mutta erityisesti pelejä tuntematon kävijäkunta tulee kokemaan ”ahaa” ja ”oho” -elämyksiä esiteltävien pelien moninaisuuden edessä. Näyttelyssä esitellään sekä ihmistä, yhteiskuntaa ja maailmankaikkeutta kummastelevia ja kommentoivia pelejä, että elämyksellisesti vahvoja, kokeilevia ja ehkä viihteellisiäkin teoksia. Digitaalisten pelien rinnalla nähdään myös fyysisiä installaatioita ja lautapeleiksi rakennettuja kannanottoja. 

Näyttelyn kuratoi taiteen ja pelien asiantuntijoista koostuva työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Taiteen edistämiskeskuksen pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen. Kuraattoriryhmään kuuluvat lisäksi esiintyvä taiteilija ja kouluttaja Harold Hejazi, väitöskirjatutkija Marleena Huuhka, Poikilo-museoiden intendentti Mari Lehtosalo ja installaatiotaiteilija ja designer Nova Saarinen. 

Poikilo-museoiden suurnäyttely 2022

PeliPoikilo – pelitaiteen näyttely

Ajankohta:

25.9.2022-8.1.2023 

Tallenne näyttelyn avajaistilaisuudesta 24.9.

Pelipoikilo-näyttelyn kuratointiryhmä:

Jaakko Kemppainen

Jaakko Kemppainen on pelisuunnittelija, joka työskentelee tällä hetkellä Pelitaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Hän on työskennellyt pelien parissa parikymmentä vuotta, suunnitellen, käsikirjoittaen, ohjelmoiden, tuottaen, opettaen ja tutkien pelejä. Hänellä on digitaalisen kulttuurin ja pelisuunnittelun maisterin tutkinnot.

Hän on kiinnostunut pelaajan toiminnan syvemmistä merkityksistä ja keinoista, joilla pelit voivat synnyttää tunteita pelillisyyden avulla. Pelaajana ja ammattilaisena hän on tutkimusmatkailija, joka on aina matkalla uusiin ja jännittäviin suuntiin. Tämä on johdattanut hänet tekemään tekstiviestillä ohjattavia televisiopelejä tai virtuaalitodellisuuksia ennen kuin niitä mahdollistavat laitteet tulivat kuluttajamarkkinoille. Jaakko Kemppainen on Pelipoikilo-näyttelyn kuratointiryhmän puheenjohtaja.

Mari Lehtosalo

Mari Lehtosalo on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan taidehistoria. Hän työskentelee intendenttinä Poikilo-museoissa Kouvolassa, ja vastaa Kouvolan taidemuseon näyttelytoiminnasta. Poikilo-museot muodostuvat Kouvolan taidemuseosta, Kouvolan kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseon näyttelyt keskittyvät aikalaistaiteen esittelyyn. Yhtenä painopisteenä on lähialueen taiteilijoiden esiin tuominen.

Vuodesta 2015 lähtien Lehtosalo on työskennellyt Kouvolan taidemuseossa amanuenssina ja sittemmin intendenttinä. Hän toteuttaa yhteistyössä museonjohtajan kanssa Kouvolan taidemuseon näyttelyohjelmaa ja visiota. Taidemuseon ohjelmistossa on kolme vaihtuvaa näyttelyä vuosittain. Lehtosalo kuratoi ja tuottaa näyttelyiden sisältöjä ja vastaa näyttelyprojektien eteenpäin viemisestä.

Harold Hejazi

Harold Hejazi on esiintyvä taiteilija, kouluttaja ja pelisuunnittelija Vancouver Islandista, Kanadasta. Hän keskittyy tuottamaan pelejä ja osallistuttavia performansseja yhdessä museoiden ja taidegallerioiden pedagogien kanssa. Nämä pelit tuottavat julkista ohjelmaa, joka rohkaisee kokeilemaan vaihtoehtoisia taiteen kokemisen tapoja. Hejazi muutti suomeen vuonna 2017 tutkiakseen museo-peli -toimintaa Taideyliopiston Live Art and Performance -maisteriohjelmassa. Viime vuosina Hejazi on työskennellyt Ateneumin ja Kiasman kaltaisten museoiden kanssa ja on tuottanut peliperformansseja useisiin näyttelyihin ja tapahtumiin pohjoismaissa.

NOVA Saarinen

Nova Saarinen on vuorovaikutteista mediataidetta tekevä taiteilija, muotoilija ja kouluttaja Suomesta. Hänen työnsä pyrkii herättämään kokijassa yhteyden ja etäisyyden kokemuksia, käyttämällä ilmaisumuotona vuorovaikutteisuutta taideteoksen ja kokijan välillä. Vietettyään suurimman osan urastaan ulkomailla, Saarinen palasi Suomeen 2018 laajentaakseen työtään tilataiteeseen ja installaatioihin, Aalto yliopiston New Media Design and Production -maisteriohjelmassa. Hän on jatkanut suunnittelijan työtään digitaalisen median kentällä, työskennellen tällä hetkellä Senior Service and UX Designerina Eficodella, kuten myös luennoijana Eesti Kunstiakadeemiassa.

Marleena Huuhka

Marleena Huuhka (FM) toimii väitöskirjatutkijana Tutkivan teatterityön keskuksessa Tampereen yliopistossa. Väitöstyössään Huuhka tarkastelee videopelejä esityksellisen vastarinnan paikkoina, joissa tuotetaan uusia vastaanpelaamisen mahdollisuuksia.

Lue myös:

Ruutugalleria

Kuukausittain vaihtuvassa näyttelyssä Kouvolan keskustassa on esillä pelialan ammattilaisten teoksia.

Lue tästä