Lux Like Kouvola

PLAYABLE light art in kouvola

Experience the city of Kouvola
in a new way in the Lux Like Kouvola
Light art festival!

Lux Like Kouvola Festival is the first to combine light art with game art in Finland. The festival offers new kinds of experiences with light art for the public to enjoy.

Lux Like Kouvola has been organized twice before and in 2022 the festival focused on playable and interactive light art for the first time, being very succesful. The festival is free of charge and it will take place again this year, on November 2-5!  

Lux Like Kouvola offers professionals the change to get inspired and and to work in an interdisciplinary creative environment. The call for artists and artworks is open for this year's festival. The open call for this year's festival has ended. Thank you to everyone who sent in their proposals! We are going through all the proposals during April and May, after which everyone will be contacted. If you have any questions about the open call, please don't hesitate to contact project manager Annika (annika.salmi(a)xamk.fi.

Lux Like Kouvola -valotaidefestivaalin järjestävät Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut, Poikilo Museums, the South-Eastern Finland University of Applied Sciences and the Arts Promotion Centre Finland as part of the two-year Capital of Game Art event.

You can find pictures from last year's beautiful artworks in social media with the hashtag #LuxLikeKouvola2022!

Lux Like Kouvola's brand new website has been launched: https://luxlikekouvola.fi/

Light artist Mia Erlin' "Vision Facades" in last year's Lux Like Kouvola.

Baumgarten's Line Wobbler game at the Lux Like Kouvola 2022. Photo: Anu Hedborg.

Light artists and artworks 2022

Lux Like Kouvolan 2022 teoskartta. Lataa isompi kartta tästä!

1. Line Wobbler

Robin Baumgarten

Sijainnit: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakeskus Manski) and Kouvolatalon aula (Varuskuntakatu 11)

Line Wobbler on yksiulotteinen, dungeon crawler -tyyppinen peli, joka koostuu jousen kaltaisesta ohjaimesta ja ultrakirkkaasta, useita metrejä pitkästä LED-nauhasta. Teoksessa pelaaja navigoi valonauhaa pitkin vältellen esteitä ja taistellen vihollisia vastaan. ​​Liikettä ohjataan taivuttamalla peliohjainta vasemmalle ja oikealle, vihollisten kimppuun hyökätään tärisyttämällä ohjainta. Teoksessa kuultavat ääniefektit ovat siniaaltojen modulaatioita, joiden taajuus on suoraan riippuvainen ohjaimeen johdetun liikkeen kiihtyvyydestä, tehostaen Line Wobblerin tärinäefektiä.

Teos on nähty aiemmin muun muassa Lontoossa, Berliinissä, Oslossa ja Chicagossa, ja nyt myös Kouvolassa! Line Wobblereilla pääsee pelaamaan Lux Like Kouvola -valotaidefestivaalilla sekä Pelien Vapaakaupunki -tapahtumassa marraskuun ajan.

 

2. Phase Drift

Samuli Jääskeläinen, Petteri Timonen, Keith Davis

Sijainti: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakekus Manski)

Phase Drift on 48 tunnin pelijameissa syntynyt futuristinen aika-ajo rallipeli, jossa pelaaja pystyy nopeudellaan rikkomaan ulottuvuuksien rajoja. Peli piirretään oskilloskoopille lähettäen piirtokomennot äänenä tietokoneelta.

Phase Drift -teos oskilloskoopilla.

3. Quantum Jungle

Robin Baumgarten

Sijainti: Kauppalankatu 13 (entinen Kauppakeskus Manski)

Quantum Jungle on interaktiivinen valotaideinstallaatio, joka visualisoi leikkisästi kvanttifysiikan konsepteja. Teos koostuu kosketusherkistä metallijousista ja tuhansista LED-valoista, jotka muodostavat näyttävän installaation suurella seinällä. Teos käyttää Schrödingerin yhtälöä mallintaakseen kvanttihiukkasen liikkeen ja esittelee superposition, interferenssin ja aaltohiukkasten kaksinaisuuden kaltaisia fysiikan konsepteja valon avulla. Quantum Jungle kiehtoo sekä lapsia että aikuisia herättäen uteliaisuutta ja ihmetystä leikkisällä lähestymistavallaan.

Lähikuva Quantum Jungle -teoksesta.

4. Autapse

Niko Tiainen, Mikko Kiviharju

Sijainti: Kouvolan yhteiskoulun julkisivu (Salpausselänkatu 24)

Autapse on skaalattavissa oleva, algoritmipohjainen interaktiivinen videoprojisointi. Teos on saanut inspiraationsa aivojen neuronien välisistä sähköisistä yhteyksistä, joita kutsutaan englanniksi nimellä ”autapse”. Teos on rakennettu käyttäen laajaa neuroverkkomaista rakennetta, joka koostuu kymmenistä erilaisista videofiltterikerroksista, joiden läpi kulkevat generatiiviset algoritmipohjaiset animaatiot. Teos reagoi ympärillä olevien ihmisten läsnäoloon keräämällä dataa IR-kameran ja liikesensorin avulla, muuttaen teoksen visuaalista ilmettä jatkuvasti.

Vaikka yleisön läsnäolo muuttaa teosta, tietokoneen algoritmi tekee omat valintansa siitä, miten teos muuttuu. Autapse leikitteleekin ajatuksella “Kuka on taiteilija?” Onko se teoksen tekijä, yleisö vai tietokone? Vai kenties kaikkien yhteistyö? Teos pystyy itsenäisesti luomaan yli 100 miljardia erilaista variaatiota ja interaktiivisuuden johdosta variaatiota on loputtomasti.

5. Loistava Labyrintti

Niko Tiainen, Mikko Kiviharju

Sijainti: Kansalaistori (Kaupungintalon vieressä, Torikatu 10)

Tutki käytäviä ja siirry eteenpäin lumoavassa labyrintissa! Teoksessa pelaajan tehtävänä on etsiä reitti ulos labyrintistä ja pitää hauskaa siinä samalla. Löytyykö matkan varrelta aarteita? Ehkäpä! Labyrintti voi olla myös oikutteleva ja se saattaa yrittää vaikeuttaa tehtävääsi ja rakentaa umpikujan juuri sinne, minne olet menossa. Loistava Labyrintti on videoprojisoinnilla toteutettu pelattava valoteos, joka soveltuu koko perheelle. Teos sijaitsee Kouvolan kaupungintalon viereisellä Kansalaistorilla.

6. Vision Facade

Mia Erlin

Sijainti: Kouvolatalon julkisivu (Varuskuntakatu 11)

Vision Facade on kollektiivinen valomaalaus. Se on toteutettu taiteilija Mia Erlinin pitämän nuorten työpajan tuloksena. Yhdessä luotu valotaideteos on kokoelma osallistujien itsensä valitsemia sekä piirtämiä kuvia tai lauseita, jotka symboloivat toivottuja asioita. Unelmointiin liittyy luottamus tulevaisuuteen.

Yksi Mia Erlinin teoksessa näkyvistä kuvista.

7. Pelastakaa Meidät, Oi Puut!

Tuukka Pasanen, Esa Kotilainen, Jaakko Kemppainen

Sijainti: Kouvolatalon puisto (Hirvi-patsaan läheiset puut)

Pelastakaa meidät, oi puut! on interaktiivinen valo- ja ääniteos. Ilman pelaajia peli sytyttelee ja sammuttelee puiden valoja rauhalliseen tahtiin. Kun pelaaja halaa puuta, puun valaistus voimistuu vähitellen. Kun valaistus saavuttaa huippunsa, alkaa kuulua myös musiikkia. Kun pelaaja poistuu puun luota, valaistus ja ääni alkavat hiipua. Yksi pelaaja voi kiertää puulta toiselle, sytyttämässä valaistusta ja äänimaisemaa. Yksin pelaaja ei voi kuitenkaan valaista kaikkia puita. Peliä voi pelata isommalla joukolla, jolloin on mahdollista saada kaikkien puiden valaistus syttymään yhtä aikaa. Jos tässä onnistutaan, saadaan aikaisiksi erityinen valo- ja äänishow, jonka jälkeen peli palaa alkutilanteeseen.

7. Kaikugrammi

Tatu Heinämäki

Sijainti: Kouvolatalon piha-alue (Varuskuntakatu 11)

Kaikugrammi on pelattava UV-seikkailu, jossa selvitetään mysteeriä Kouvolatalon ympäristössä, käyttäen apuna UV-valoa.

Kaikugrammissa mysteeriä ratkotaan UV-lampun valossa.